28 Ekim 2012 Pazar

YGS PUAN TÜRÜNE GÖRE BÖLÜMLER

Bilindiği gibi sadece YGS'ye girip LYS'ye girmeden tercih edilebilecek bölümler vardır. YGS ile öğrenci alan bölümlerin çoğu yüksekokul olup(Önlisans/2 yıllık) genelide meslek lisesi çıkışlı öğrenciler için yazılabilecek bölümlerdir. Neden meslek lisesi meselesinde en büyük cevap bazı bölümlere ek puan verilmesi (Örneğin bilgisayar Öğrt.) Burada en büyük dikkati çeken bölüm Kimya Öğretmenliğidir. Kimyanın kendisi LYS ile öğrenci alırken öğretmenliği yani eğitim fakültesi YGS ile öğrenci almaktadır. Aşağıdaki listede YGS puan türlerine göre öğrenci alan bölümler listelenmiştir.


26 Ekim 2012 Cuma

HANGİ PUAN TÜRÜYLE HANGİ ÜNİVERSİTEYE GİDEBİLİRİM?

YGS'den 180 ve üzeri puan alıp LYS'ye girmeye hak kazanır. LYS'ye giren adaylar çeşitli puan türleriyle karşılaşır. Örneğin MF1, MF2 vs. gibi puanlarla karşılaşır. Her puan türüyle yazılacak çeşitli bölümler vardır. İnsanlarda ki en büyük yanlış algı alanların kalkmasıyla, istedikleri her bölüme her puan türüyle girilebileceğini zannetmeleridir. Bir öğrenci LYS1 ve LYS2'ye girmeden örnek verdiğimiz MF türünden puanlarını kesinlikle hesaplatamaz. Bu yüzden önce hangi mesleği istiyorsunuz? Bu soruyu cevaplayın. Sonra o mesleğe girmek için hangi puan türü hesaplanmalı ve en son olarakta o puan türünün hesaplanabilmesi için LYS'de hangi oturumlara girmeniz lazım? Sizler için hangi bölüme hangi puan türüyle girilebileceğinin genel bir listesini verdik.





LYS OTURUMLARI NASIL OLUYOR

Lys'ye girmeye hak kazanabilecek adayın ilk olarak YGS puan türlerinin her hangi birinden 180 ve üzeri puan alması gerekir. LYS oturumları LYS1, LYS2, LYS3 ... şeklinde devam eden oturumlar olup, her aday belli bir puan türünü hesaplatmak için belli oturumları seçip girecektir. Bunu şöyle açıklayabiliriz.

MF türünden puanının hesaplanmasını isteyen ve o türden puanlarla tercih yapacak bir adayın gireceği LYS oturumları LYS1 - LYS2

TM türünden puanının hesaplanmasını isteyen ve o türden puanlarla tercih yapacak bir adayın gireceği LYS oturumları LYS1 - LYS3

TS türünden puanının hesaplanmasını isteyen ve o türden puanlarla tercih yapacak bir adayın gireceği LYS oturumları LYS3 - LYS4

Soru dağılımlarını incelemek istiyorsanız buradan bakabilirsiniz.




2 Ekim 2012 Salı

YGS VE LYS NEDİR?


Her yıl milyonlarca gencimizin mesleki hayata atılmalarını belirleyen YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) bu zorlu sınav maratonun ilk aşamasıdır. YGS'ye giren her adayın YGS1, YGS2, YGS3, YGS4, YGS5 ve YGS6 olmak üzere toplam 6 alanda puan türü hesaplanacaktır. Bu puan türlerinden herhangi birinden 180 ve üzeri puan alan her aday LYS'ye girmeye hak kazanacak. Öğrencilerin YGS puanlarının %40 alınırken, LYS'nin %60'ı alınıp toplam puan hesaplanır. Bu %40 direkt olarak adaya aldığı puan üzerinden değil, yaptığı test başarısı üzerinden belli yüzdelerle yansıtılacaktır. Örneğin YGS1'den 300 alan bir aday olsun. Sınavın %40'ı 120 eder. Bu hesap yanlıştır. LYS'ye ve YGS'ye yansıyan yüzdelik dilimler test başınadır.


1 Ekim 2012 Pazartesi

YGS & LYS SORU DAĞILIMI VE YÜZDELİK DİLİM

YGS'DE DERSLERE GÖRE SORU SAYILARI

TESTLER
SORU SAYILARI

 TÜRKÇE

40
TEMEL MATEMATİK

40
Matematik
28

Geometri
12

SOSYAL BİLİMLER

40
Tarih
17

Coğrafya
14

Felsefe
9

FEN BİLİMLERİ

40
Fizik
14

Kimya
13

Biyoloji
13

TOPLAM SORU

160

YGS’ye girdikten sonra YGS-1 YGS-2 YGS-3 YGS-4 YGS-5 YGS-6 olmak üzere 6 çeşit puan türü karşınıza gelecektir.  Bu puan türlerinin yüzdelik yansıması aşağıdaki tabloda verilmiştir.